Sunday, May 8, 2011

Jeruk mangga

google pix



Mangga muda (the best tiada sabut)

garam


3 atau 4 sudu besar kapur


gula and ibu gula


cARAnya:


Belah mangga tanpa kopek kulit, then rendam selama 2 atau 3 hari dengan air garam dan kapur.  Sukatan garam mengikut air tu mesti masin betul2.  Jika kulit mangga tu semuanya bertukar kuning and should be crunchy.  If not crunchy means tidak cukup kapur. if too much pown you can notice the next day mangga tu lembek sebab panas kapur. 


Bila kulit mangga change color buang air and cuci and after that rendam dengan air biasa selama sehari.


The next day basuh dan tos and put in a container.  In the meantime, masak air gula dengan ibu gula. apabila sejuk curahkan ke manggga.




Remember:  Do not add water.  air akan keluar dari mangga itu. After a day or two its best you keep it cool in the refrigerator.


No comments:

Post a Comment