Thursday, January 20, 2011

LAKSA JOHOR



KUAHnya:

1 kilo ikan kembong

250 gm udang fresh

1 genggam udang kering

1 kampit ikan kurau kering (ikan masin)

Daun kesum



BAHAN UNTUK MENUMIS:

8 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

4 sudu besar cili blend

2 batang serai

2 inci lengkuas

4 sudu besar rempah kari

Sedikit Kunyit hidup (jika ade)

2biji kelapa di ambil santannye

Kerisik daripada ½ biji kelpa

Garam dan bahan perasa



CARA MEMBUATnya:

Ikan kembong, ikan kurau, udang basah dan udang kering diblend and campurkan bersama santan. Tumis kesemua bahan tumis kemudian masukkan bahan campuran ikan dan santan. Then jangan lupa masukkan kerisik. Masukkan sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat. Kacau hingga kuah laksa masak sepenuhnya. Hidang bersama spaghetti, hirisan timun, taugeh mentah, daun pudina, sambal belacan (jgn lupa, crucial), dan perahan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment