KUAHnya:
1 kilo ikan kembong
250 gm udang fresh
1 genggam udang kering
1 kampit ikan kurau kering (ikan masin)
Daun kesum
BAHAN UNTUK MENUMIS:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sudu besar cili blend
2 batang serai
2 inci lengkuas
4 sudu besar rempah kari
Sedikit Kunyit hidup (jika ade)
2biji kelapa di ambil santannye
Kerisik daripada ½ biji kelpa
Garam dan bahan perasa
CARA MEMBUATnya:
Ikan kembong, ikan kurau, udang basah dan udang kering diblend and campurkan bersama santan. Tumis kesemua bahan tumis kemudian masukkan bahan campuran ikan dan santan. Then jangan lupa masukkan kerisik. Masukkan sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat. Kacau hingga kuah laksa masak sepenuhnya. Hidang bersama spaghetti, hirisan timun, taugeh mentah, daun pudina, sambal belacan (jgn lupa, crucial), dan perahan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment