Learn to cook this while I was in Fresno USA 1982 and kata sifu this is baba Melaka style But arwah mum's recepi very diifferent !! kena belajar dari SisEla soonn..
KUAHnya:
***
(bahan untuk di blend)
5 sudu besar Chili kering blend
3 Bawang merah besar
½ inci Halia
1 genggam Buah keras
***
5 batang serai (titik)
3 Bunga kantan
1 biji kelapa ambil santannya
½ ekor ayam (potong2 kecil supaya senang makan)
Fish cake
Fish ball
Tahu kering
garam secukupnya and aji-no-moto (option)
CARAnya
Tumis serai and bahan yang di blend. Apabila bahan2 garing masukkan ayam gaulkan supaya air ayam keluar masukkan santan and bunga kantan dan juga fish cake and fish ball. Masak sehingga didih. Note: jika nak pedas lebihkan lah cili only jgn guna santan banyak sangat …
Serve dengan Mi kuning or mihoon, timun, taugeh, daun pudina, cili potong, and telur rebus
Option if you want more spicy serve with fried chili paste:-
chili kering and 2 ulas bawang putih, garam and gula secukup rasa. Tumis dgn sedikit minyak sampai cili garing
No comments:
Post a Comment