Thursday, January 20, 2011

makKasim squid Besar



BAHANnya:-

1/2 kilo squids (sotong yang besar better)

4 senduk nasi chili kering blended

a lot of curry leaves

kicap pekat ( for best result: -3 sudu besar caramel kicap + manis kicap cap kipas - agak)

asam jawa (agak masam)

garam secukup rasa

aji no moto (optional)


CARAnya:

Panaskan minyak secukupnya untuk tumis.  Masukkan sotong yang telah dipotong.  Apabila keluar air sotong, keluarkan sotong sahaja leaving the air.  Then masukkan cili kering yang telah diblend into the simmering air sotong, masukkan daun kari and air asam jawa.  Masak hingga agak-agak cukup untuk sambal sotong.  Then masuk balik sotong.  Make sure do not over-cook the sotong.  (that is why air dlm kuali kering gam-gam untuk sotong). Then masukkan garam then kicap caramel and last kicap haphal (cap kipas) secukupnya.  Biar color sambal hitam sikit. You can add the caramel kicap pown.

Waalah !!

but for daging and ayam caranya lain sikit ...

makKasim Daging/ayam





4 senduk nasi chili kering blended


a lot of curry leaves

kicap pekat ( for best result: -3 sudu besar caramel kicap + manis kicap cap kipas - agak)

asam jawa (agak masam)

garam secukup rasa

aji no moto (optional)

CARAnya:-

Panaskan minyak dalam kuali (if ayam lesser oil sebab chicken ada oil).  Then masukkan daging OR ayam dalam kuali yang panas tadi sampai air daging OR ayam kering leaving just the oil and daging OR chicken.  When the meat OR chicken slightly  brownish jangan sampai garing ya .. (the meats is probably 1/2 masak its ok).
Then masukkan cili kering blend, daun curry, asam jawa and masak hingga daging OR chicken empuk and sambal secukupnya.  Then masukkan garam, and the kicap ..

SIAP !!




No comments:

Post a Comment