Bahan2nya
1 kg daging tulang
8 sdu besar rempah kari daging
asam jawa secukupnye
1/2 biji kelapa
4 biji ubi kentang
5 biji cili hijau
2 biji pisang kari
5 biji tomato
Bahan tumisan
2 inci halia
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
(semua bahan ditumbuk halus)
Cara memasak:
Daging tulang direbus hingga empuk, angkat dan ketepikan. Kacang dal direbus 3/4 masak, angkat dan ketepikan. Sementara itu campurkan rempah dan air secukupnya dan dimasak hingga pecah minyak. Sebaiknya dimasak agak lama, masukkan daging tulang bersama air rebusan dan dimasak hingga mendidih barulah dimasukkan kacang dal, diikuti dengan kentang, pisang, terung, tomato dan cili hijau.
Masukkan perahan air asam jawa dan sedikit santan serta garam secukupnya. Setelah semua bahan dimasukan telah empuk, pastikan rasanya terlebih dahulu sebelum diangkat.
Panaskan sedikit minyak sapi dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau, angkat dan siramkan ke dalam periuk dalca yang sudah diangkat.
No comments:
Post a Comment