Monday, March 21, 2011

sambal sotong



iNGREDIENTS

1/2 kilo sotong fresh (yg besar2)

3 senduk cili kering blended

1 biji bawang besar (blend)

1 biji bawang besar di slice bulat

air asam jawa (ikut cita rasa)

gula, garam

1/2 cube stok ikan bilis


1.  Cucu sotong and potong ikut style sendiri and set aside.

2.  Panaskan kuali and masukkan sedikit minyak.  Apabila panas masukkan bahan blended, cili and bawang.  Masak hingga cili garing, then masukkan air asam, stok bilis, gula and garam.  Apabila cili pekat masukkan bawang yang telah dimayang.  Then angkat cili and tinggalkan bekas2 minyak di dalam kuali.

3.  Then masukkan sotong tadi.  Masakkan sotong.  Make sure jgn terlalu lama becoz too long sotong akan keras.  Apabila sotong empuk masukkan cili tadi.  Gaul.  Jika terlalu pekat masuk sedikit air but selalunya air keluar dari sotong sudah mencukupi.

waalaa !!!



 

No comments:

Post a Comment