Tuesday, May 24, 2011

Rendang Ayam MyIronChef


Ingredients

2 ekor ayam

(ayam di potong 12 then cleans.  Rebus air dalam periuk when air dah boiling.  celurkan ayam for 1 minit so so and NOT sampai masuk. celur sikit2 ya!!.   And make sure bila masukkan the 2nd or 2rd batch and so on make sure the water is boiling also baru masukan ayam. then tos. 
(Reason celur ayam:  InsyaAllah apabila masak nanti ayam tak hancur)

8 biji bawang besar

1 labu bawang putih

8 inci halia (agak2 lah ya!!)

10 batang serai (titik saja)

5 helai daun limau perut

1 helai daun kunyit
6 biji kelapa (untuk santannya)

2 biji kelapa (untuk dibuat kerisik)

5 senduk blended cili kering 

1 genggam cili api

1/2 buku gula melaka



Caranya


Firstly, blend bawang merah, bawang putih, cili api and halia.  Panaskan kuali dan masukkan bahan2 yang telah diblended , masukkan serai yang telah dititik, daun limau perut, daun kunyit, cili blended and gula merah. biarkkan ia simmer buat seketika then masukkan santan.  Apabila telah sedikit kering masukkan ayam yang  telah dicelur tadi.  Masukkan kerisik.  Masak sehingga rendang kering.

and wallaaa !!!

No comments:

Post a Comment