Thursday, January 20, 2011

Kari Kepala Ikan !!


BAHANnya

1 kepala ikan kerapu OR ur choice and 2 keping isinya
\
3 senduk nasi curry powder (brand Babas or ur choice)
\
1 bawang merah besar (blend)
\
2 sudu besar cili kering blend
\
5 ulas bawang putih (dihiris)
\
6 bawang merah yang kecil (dihiris)
(no bawang kecil bawang besar will do)
\
3 biji cili hijau
\
1 sudu besar halba campur
\
daun curry
(nie agak2 lah ye it can never be too much coz klu terlebih xjadi hal)
\
3 biji tomato (potong 4)
\
1/2 biji kelapa (ambil santannya)
\
air asam jawa
\
garam secukup rasa
\
aji no moto (option)



CARAnya

Panaskan minyak dalam periuk untuk tumisan.  Mix the curry powder, blended cili kering dan blended bawang into a paste.  Then break cili hijau into two dan masukkan dlm minyak panas tadi, then halba campur, hirisan bawang putih and bawang merah and the curry leaves.  (make sure api dapur not too high as you might burn the bawang-bawang).
Then when the onions are slightly brownish masukkan the mixed curry powder paste.
When the paste dah garing, masukkan air asam jawa,
Then masukkan kepala ikan dan isinya;
masukkan santan  and tomato, garam secukup rasa and aji no moto

option:
if you want to add bendi, masukkan bendi when you just about to switch off the fire.



No comments:

Post a Comment