Thursday, January 20, 2011

Mi Kari baba melaka style !!

Learn to cook this while I was in Fresno USA  1982 and kata sifu this is baba Melaka style But arwah mum's recepi very diifferent !! kena belajar dari SisEla soonn..





KUAHnya:

***
(bahan untuk di blend)
5 sudu besar Chili kering blend

3 Bawang merah besar 

½ inci Halia 

1 genggam Buah keras

***
5 batang serai (titik)
3 Bunga kantan

1 biji kelapa ambil santannya

½ ekor ayam (potong2 kecil supaya senang makan)

Fish cake

Fish ball

Tahu kering

garam secukupnya and aji-no-moto (option)

CARAnya

Tumis serai and bahan yang di blend. Apabila bahan2 garing masukkan ayam gaulkan supaya air ayam keluar masukkan santan and bunga kantan dan juga fish cake and fish ball. Masak sehingga didih. Note: jika nak pedas lebihkan lah cili only jgn guna santan banyak sangat …

 
Serve dengan Mi kuning or mihoon, timun, taugeh, daun pudina, cili potong, and telur rebus

Option if you want more spicy serve with fried chili paste:-

chili kering and 2 ulas bawang putih, garam and gula secukup rasa.  Tumis dgn sedikit minyak sampai cili garing 

No comments:

Post a Comment